Hoe ziet ongeroest cortenstaal er uit?
Deze staalsoort is zo ontwikkeld dat er bij het roesten een zogenaamde ‘patinalaag’ ontstaat. Deze is niet poreus, waardoor het roestproces beperkt blijft tot de buitenste laag. Cortenstaal beschermt aldus zichzelf tegen alle weersomstandigheden en gaat dan ook jarenlang mee.
Bij normaal staal is de roestlaag wel poreus en kan er lucht en water doorheen waarna dit staal uiteindelijk helemaal doorroest.
De technische term van het roesten noemt men ‘oxidatie’. De mate waarin en de snelheid van het roesten is afhankelijk van de duur en lengte van de afwisselende blootstelling aan zuurstof, water, droogte en zonlicht. Het roestproces begint na een twee à drie weken en is pas zichtbaar na ongeveer 6 weken. Het volledige roestproces is compleet voltooid na ongeveer 1 tot 2 jaar.
Cortenstaal, ook wel bekend als weervast staal, is een groep staallegeringen die bestand zijn tegen corrosie. Deze staalsoorten zijn ontworpen om zonder coating te worden gebruikt, waardoor ze veel worden gebruikt in architectuur, constructie en sculpturen.
Cortenstaal dankt zijn naam aan de ontwikkelaar ervan, de Amerikaanse fabrikant United States Steel Corporation. Het bedrijf ontwikkelde de legering in de jaren 30 van de vorige eeuw en de naam Cortenstaal is afgeleid van de woorden “corrosie” en “weerstand”.
Wat Cortenstaal zo bijzonder maakt, is dat het door blootstelling aan de buitenlucht een mooie roestbruine kleur krijgt. Dit komt door de vorming van een roestlaag, ook wel bekend als patina, op het oppervlak van het staal. Deze roestlaag beschermt het staal tegen verdere corrosie, waardoor het staal een lange levensduur heeft en weinig onderhoud nodig heeft.
Cortenstaal wordt veel gebruikt voor buitenconstructies zoals gevelbekleding, bruggen, sculpturen en tuinmeubelen. Het wordt ook steeds populairder in interieurontwerp, waarbij het wordt gebruikt voor trappen, deuren en meubels.
Kortom, Cortenstaal is een duurzame en onderhoudsvriendelijke staalsoort die door zijn unieke eigenschappen en esthetiek steeds populairder wordt in de bouw- en ontwerpwereld. En het mooie is: door de roestlaag krijgt het een nog mooiere uitstraling!