FAQ

Hoe kan ik het roestproces van Cortenstaal versnellen?

Stappenplan

Benodigdheden: handschoenen, ontvetter, een doekje, zout of azijn en water of roestversneller en een beetje geduld.

Stap voor stap het roestproces van Cortenstaal versnellen:
Stap 1: verwijder de waslaag die op het Cortenstaal zit met de ontvetter en een doekje
Stap 2: meng een eetlepel zout onder minstens 1,5 liter water of gebruik de roestversneller te koop in de webshop. Dit product zorgt voor een gecontroleerd versnellen van het roestproces
Stap 3: Spuit het mengsel of de roestversneller gelijkmatig op het Cortelstaal product
Stap 4: Herhaal dit dagelijks
Stap 5: Om tot een volledig geroest product te komen, zal u dit ongeveer 6 weken moeten volhouden

!! Voorzichtigheid is wel aangewezen. Spuit zeker geen grote hoeveelheden.
   Plaats uw product tijdens de behandeling op een geschikte ondergrond. Er             kunnen tijdens het roestproces, roestvlekken ontstaan op de ondergrond.

Hoe ziet ongeroest cortenstaal er uit?

Deze staalsoort is zo ontwikkeld dat er bij het roesten een zogenaamde ‘patinalaag’ ontstaat. Deze is niet poreus, waardoor het roestproces beperkt blijft tot de buitenste laag. Cortenstaal beschermt aldus zichzelf tegen alle weersomstandigheden en gaat dan ook jarenlang mee.

Bij normaal staal is de roestlaag wel poreus en kan er lucht en water doorheen waarna dit staal uiteindelijk helemaal doorroest.

De technische term van het roesten noemt men ‘oxidatie’. De mate waarin en de snelheid van het roesten is afhankelijk van de duur en lengte van de afwisselende blootstelling aan zuurstof, water, droogte en zonlicht. Het roestproces begint na een twee à drie weken en is pas zichtbaar na ongeveer 6 weken. Het volledige roestproces is compleet voltooid na ongeveer 1 tot 2 jaar.

 

Wat zijn de voordelen van een Cortenstaal plantenbak in je tuin

Esthetische aantrekkingskracht

Cortenstaal heeft een unieke, warme en roestachtige uitstraling die veel mensen aanspreekt en die goed past bij zowel moderne als traditionele tuinontwerpen. De roestkleurige patina geeft de plantenbak een verweerde, tijdloze uitstraling.

Weerbestendig en weinig onderhoud

Cortenstaal plantenbakken zijn een uitstekende keuze mocht je zo min mogelijk aandacht  willen schenken aan onderhoud. De planten regelmatig water geven is het enige wat er moet gebeuren.  Cortenstaal reageert op de omgevingsomstandigheden door een beschermende roestlaag te vormen. Deze roestlaag werkt als een barrière tegen verdere corrosie en beschermt het staal. Hierdoor kan de plantenbak het hele jaar door buiten staan, zelfs in barre weersomstandigheden.

Milieuvriendelijk, sterk en duurzaam

Cortenstaal is zeer duurzaam en milieuvriendelijk, wat betekent dat de plantenbak jarenlang meegaat zonder dat deze vervangen of onderhouden hoeft te worden. Het roestproces is natuurlijk en doet geen kwaad aan planten en dieren.

Originele keuze

Cortenstaal plantenbakken zijn niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk en duurzaam, wat ze tot een populaire keuze voor tuinliefhebbers maakt. De kleurcombinatie Cortenstaal met groene planten of kleurrijke bloemen  is een unieke combi. De neutrale kleur kan alle andere kleuren aan!

Veelzijdigheid en eindeloze mogelijkheden

Cortenstaal plantenbakken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, Waardoor je ze kunt aanpassen aan de stijl en behoeften van je tuin. Ze kunnen worden gebruikt om bloemen, struiken, bomen of zelfs groenten en kruiden te kweken.

Strakke, moderne of landelijke look?

Ik geef je hierbij graag een paar tips:

Traditioneel of landelijk -> Vora plantenbak

Strak modern design -> Vaso, Conica of Ronda plantenbak

Tijdloos en voor elk exterieur -> Artesa of Quadra plantenbak

Kwaliteit

Als leverancier van kwalitatieve producten voor tuin en landschap levert Cortenstyle enkel Cortenstaal uit kwaliteitsklasse A. De verhouding prijs en kwaliteit is uitstekend.

Plaatsing

Bij het plaatsen kan dit materiaal in het begin roestvlekken achterlaten op de ondergrond, dus het is het beste om de plantenbak op een geschikte locatie te plaatsen waar deze geen schade kan veroorzaken. Na het roestproces, kan u de plantenbak eventueel voorzien van een laag met Rustfix Oil (vernis) zodat het cortenstaal en uw ondergrond beschermd wordt.

 

 

 

Cortenstaal, ook wel bekend als weervast staal, is een groep staallegeringen die bestand zijn tegen corrosie. Deze staalsoorten zijn ontworpen om zonder coating te worden gebruikt, waardoor ze veel worden gebruikt in architectuur, constructie en sculpturen.

Cortenstaal dankt zijn naam aan de ontwikkelaar ervan, de Amerikaanse fabrikant United States Steel Corporation. Het bedrijf ontwikkelde de legering in de jaren 30 van de vorige eeuw en de naam Cortenstaal is afgeleid van de woorden “corrosie” en “weerstand”.

Wat Cortenstaal zo bijzonder maakt, is dat het door blootstelling aan de buitenlucht een mooie roestbruine kleur krijgt. Dit komt door de vorming van een roestlaag, ook wel bekend als patina, op het oppervlak van het staal. Deze roestlaag beschermt het staal tegen verdere corrosie, waardoor het staal een lange levensduur heeft en weinig onderhoud nodig heeft.

Cortenstaal wordt veel gebruikt voor buitenconstructies zoals gevelbekleding, bruggen, sculpturen en tuinmeubelen. Het wordt ook steeds populairder in interieurontwerp, waarbij het wordt gebruikt voor trappen, deuren en meubels.

Kortom, Cortenstaal is een duurzame en onderhoudsvriendelijke staalsoort die door zijn unieke eigenschappen en esthetiek steeds populairder wordt in de bouw- en ontwerpwereld. En het mooie is: door de roestlaag krijgt het een nog mooiere uitstraling!

Ontdek onze cortenstaal producten